Wouter Beke verklapt: "Mensen met deze aandoeningen krijgen voorrang op vaccin"

door: STS
Wouter Beke
Afbeelding bron: Photonews

Na de 65-plussers is het de beurt aan mensen met onderliggende aandoeningen om gevaccineerd te worden. Het is nu duidelijk wie als risicopatiënt voorrang zal krijgen.

Het gaat om mensen tussen 18 en 64 jaar, met ernstige ziektebeelden zoals bijvoorbeeld chronische lever- of nierziekten en mensen met het syndroom van Down. Voor de groep 45- tot en met 64-jarigen komen daar ook overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes, chronische hart- en vaatproblemen en ademhalingsproblemen bij.

"Het gaat om mensen die een onderliggende aandoening hebben en een risico lopen om op die manier met een coronabesmetting in het ziekenhuis terecht te komen. De mutualiteiten beschikken over die gegevens, die aangevuld zullen worden met de gegevens van de huisartsen, om uiteindelijk deze groep te kunnen definiëren", verklaarde Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke op VTM.

Maart en april

"Het gaat om een grote groep, maar we voeren het advies van de Hoge Gezondheidsraad uit, die ons duidelijk gezegd heeft: vaccineer eerst de mensen die kwetsbaar zijn. Want wanneer zij besmet geraken, dreigen zij het eerst in een ziekenhuis terecht te komen en ons zorgsysteem te overbelasten."

"Als alles goed verloopt - en dat hangt ook af van de levering van de vaccins - zouden deze vaccinaties in de periode maart-april misschien kunnen gebeuren", aldus Beke.