Zoon smeekt voor bezoekrecht aan doodzieke vader: “We mogen gewoon niet bij je zijn”

door: BVDO
corona ziekenhuis Brussel
Afbeelding bron: Photonews

Een zoon heeft een emotionele brief geschreven aan het ziekenhuis waar zijn doodzieke vader op intensieve zorgen ligt om toch maar bezoekrecht te krijgen.

“Laat me alsjeblieft mijn vader bezoeken”, schrijft de jongeman. Zijn vader ligt op intensieve zorg, maar enkel zijn moeder mag op bezoek. Hij en zijn zus niet. “Het spijt me dat we niet naast je zaten terwijl je angstig de wereld rondom jou zag wegglippen”, schrijft de zoon. “We mochten gewoon niet bij je zijn. Dat mijn zus en ik jou niet mogen bezoeken, kan ik heel moeilijk begrijpen.”

Volgens de zoon zijn er sinds deze week zelftests ter beschikking in de apotheek en wil hij er elke dag eentje gaan kopen om toch bij zijn vader te kunnen zijn. Hij wil zelfs ook een volledig wit pak aandoen als dat nodig is.

De ziekenhuizen zien echter geen versoepeling van de bezoekregeling zitten. “Wij krijgen al een jaar dagelijks vragen over onze bezoekregeling. Maar die regeling is absoluut noodzakelijk om extra besmettingen in het ziekenhuis te voorkomen”, zegt Jurgen Ritzen, woordvoerder van Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk en Maaseik aan HBVL. “Sneltests zijn allemaal goed en wel, als je op bezoek gaat bij gezonde mensen. Er is een kleine kans dat je toch positief bent na een negatieve test. Dat risico kan je in ziekenhuizen niet nemen, zeker niet op een intensieve afdeling.”

Ook in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis is er geen sprake van versoepeling in de bezoekregeling. “Dat is hartverscheurend, maar als het misloopt, is het nog veel erger”, klinkt het daar. “Bij een sneltest kan het resultaat vals negatief zijn. Ook vaccinatie verandert daar niets aan, omdat we op dit ogenblik niet zeker kunnen zijn dat er geen transmissie is. Mensen kunnen niet ziek zijn, maar wel besmet zijn.”