Viroloog Steven Van Gucht heeft geen goed nieuws voor na de vakantie

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: VRT NWS

De coronacijfers blijven de verkeerde richting uitgaan. Het einde van de stijgende cijfers is nog niet voor meteen.

164 mensen worden elke dag in het ziekenhuis opgenomen voor de behandeling van een coronabesmetting. Een stijging van 31 procent in vergelijking met vorige week.

In de ziekenhuizen liggen ondertussen 1;858 mensen, waarvan 343 op intensieve zorg. Ook daar een stijging van meer dan 30 procent. Wat wel opvalt is dat er per week 1.000 mensen zich laten vaccineren, maar dat zal het tij volgens viroloog Steven Van Gucht niet keren.

“Er zijn meer en meer transfers tussen de ziekenhuizen omdat er meer druk komt te liggen op de zorg. De trend is nog niet gekeerd”, zegt viroloog Steven Van Gucht bij HLN LIVE. “We zien stijgingen bij alle leeftijden, maar het valt op dat er een hoge bemestingsgraad is bij 65-plussers. Dat is verontrustend want die mensen lopen een hoog risico op complicaties en een ziekenhuisopname aangezien ze nog niet allemaal hun derde prik gekregen hebben.”

De cijfers lijken wat te stabiliseren, maar het einde is er zeker nog niet. “Het kan perfect dat het aantal besmettingen na de herfstvakantie weer gaat versnellen en dat we op een hoog plateau blijven steken met een zware belasting voor de ziekenhuizen.”

In sommige andere landen ziet de situatie er al iets rooskleuriger uit. Steeds meer landen heropenen hun grenzen dan ook weer voor Belgische toeristen. Controleer van te voren goed welke coronamaatregelen op uw plaats van bestemming gelden en of u een visum nodig heeft.