Haal meer uit je aankopen: Met deze manier van koken win je tijd en geld

door: WVDS
tomaten soep, grote kookpot
Afbeelding bron: Pixabay

Welkom in de wereld van batch cooking, een culinaire trend die enorm veel voordelen geeft voor je gezinsleven!

Het concept van deze keukentrend is eenvoudig maar briljant: kook groot, eet klein. Met deze methodiek maak je meerdere maaltijden in één keer die je vervolgens verspreid over de week kunt genieten.

Deze aanpak maakt niet alleen een eind aan de dagelijkse kookstress en voedselverspilling, maar helpt ook om bewust en gezond te eten.

Het idee is simpel: wanneer je tijd hebt, kook je grote porties van één of meerdere maaltijden die je vervolgens invriest of in de koelkast bewaart voor later.

Ideale batch cooking gerechten

Batch cooking kan worden toegepast op vrijwel elk gerecht. Een eenvoudig voorbeeld is pasta bolognese. Je kunt een grote pan saus bereiden en deze opsplitsen in individuele porties om te bewaren voor later. Je hoeft alleen nog maar pasta te koken en je snelle doordeweekse maaltijd is klaar.

Een andere favoriet in batch cooking is stoofpot of soep. Ze kunnen in grote hoeveelheden worden gemaakt en smaken vaak beter na een dag of twee, waardoor ze ideaal zijn voor deze methode. Stoofvlees, Chili con carne, erwtensoep, of een stevige linzensoep zijn allemaal geweldige opties.

Quiche kan ook in een batch worden gemaakt en is dan perfect om in te vriezen. Je kunt variëren met de vulling, zoals spinazie en feta, ham en kaas, of broccoli en cheddar.

Als je overweegt om te beginnen met batch cooking, volgen hier enkele tips waar je op moet letten.

Tips die je helpen bij batch cooking

Denk hierbij aan het opmaken van een weekmenu, het noteren van alle ingrediënten die je nodig hebt. Kies maaltijden waarbij je sommige ingrediënten kan hergebruiken zodat je groter en goedkoper je voedsel kunt inkopen. Let zeker ook op geldende promoties en stem je menu daarop af.

Zorg vooraf dat je voldoende opslag bakken of potten in huis hebt die geschikt zijn voor de vriezer en de magnetron. Glazen containers worden vaak aanbevolen omdat ze voedsel langer vers houden.

Het is van essentieel belang om de basisprincipes van voedselveiligheid te volgen bij het batch koken. Zorg ervoor dat je het voedsel snel afkoelt voordat je het in de vriezer plaatst, en verhit het grondig voordat je het serveert. Vermijd het opnieuw invriezen van ontdooid voedsel, aangezien dit tot voedselvergiftiging kan leiden.

Om je maaltijden interessant te houden, kun je best een verscheidenheid aan recepten in je batch cooking-schema opnemen. Dit kan onder andere verschillende soorten vlees, groenten en granen omvatten.

Je zult al snel de voordelen ervaren van het bij de hand hebben van zelfgemaakte, gezonde maaltijden door de week. In no-time kan je aan tafel gaan, en het helpt om voedselverspilling te verminderen.