De grootste waterverslinder in huis: Zo bespaar je veel geld op je waterfactuur

door: WVDS
geld, rekening, factuur, kosten, budget, besparen
Afbeelding bron: Pixabay

Het doorspoelen van het toilet na een toiletbezoek is een van de grootste waterverbruikers in huishoudens. Het kan tot wel dertig procent van het totale huishoudelijke waterverbruik bedragen. Gezien de stijgende kosten van water en het belang van waterbesparing voor het milieu, is het belangrijk om manieren te vinden om op deze kosten te besparen. Enkele tips die je kunnen helpen om water te besparen na een toiletbezoek.

Aanschaf van een waterbesparend toilet 

Een van de meest effectieve manieren om water te besparen, is door een waterbesparend toilet aan te schaffen. Deze toiletten gebruiken minder water per doorspoeling dan traditionele modellen. Dual-flush toiletten, die een optie hebben voor een lichtere spoeling voor urine en een zwaardere spoeling voor uitwerpselen, kunnen aanzienlijk water besparen.

Gebruik een fles water in de stortbak

Een eenvoudige tip om water te besparen is door een literfles met zand of stenen in de stortbak van je toilet te plaatsen. Dit vermindert de hoeveelheid water die nodig is om de bak te vullen en uiteindelijk wordt er minder water gebruikt bij elke spoeling.

Repareren van lekkende toiletten - Een lekkend toilet kan tot wel 750 liter water per dag verspillen. Het is daarom belangrijk om het toilet regelmatig te controleren op lekken en deze zo snel mogelijk te repareren.

Een eenvoudige manier om te controleren op lekken is door voedselkleurstof in de stortbak te doen en te zien of de kleur na een uur in de toiletpot te zien is zonder het toilet te hebben doorgespoeld.

Wees bewust van je eigen watergebruik

Ten slotte kan gewoon bewust zijn van je eigen watergebruik een groot verschil maken. Probeer niet onnodig het toilet door te spoelen, en wanneer je het wel doet, zorg dat je het juiste spoelvolume gebruikt.

Water besparen op het doorspoelen van het toilet hoeft dus niet moeilijk te zijn. Met een paar eenvoudige veranderingen in je dagelijkse routine en eventueel een kleine investering, kun je niet alleen geld besparen op je waterrekening, maar ook bijdragen aan de bescherming van een van onze meest waardevolle natuurlijke bronnen.

Tags kraanwater