Zo bewaar je lege batterijen op veilige manier: "Anders risico op kortsluiting"

door: STS
Batterijen
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Heel wat apparaten in huis hebben batterijen nodig om te werken. Wanneer die leeg zijn en niet oplaadbaar zijn, moeten ze gerecycleerd worden. Maar hoe bewaar je ze veilig?

"Zorg ervoor dat je je lege batterijen en nieuwe batterijen steeds apart bewaart in verschillende doosjes en/of op verschillende plaatsen", raadt milieuorganisatie Bebat aan. Bebat zamelt oude batterijen in, sorteert ze en recycleert ze.

Bebat raadt af om batterijen te bewaren in een medicijnendoosje, om verwarring te vermijden, en raadt ook af om ze in een metalen doos te bewaren, om het risico op kortsluiting te voorkomen. Bewaar de batterijen op kamertemperatuur en niet in de buurt van een oven.

Plakband gebruiken

Het is vooral ook opletten met 9 volt batterijen (de kleine, rechthoekige batterijen) en met knoopcellen (de platte, ronde batterijen). "Als knoopcellen in het inzameldoosje in aanraking komen met andere batterijen, zoals een 4,5V batterij of 9V batterij, of met andere knoopcellen, veroorzaakt dit soms kortsluiting. Lege batterijen zijn immers nooit helemaal leeg."

"Plak de polen van 9 volt batterijen en knoopcellen af, op die manier kan er geen kortsluiting worden veroorzaakt met andere batterijen", raadt Bebat aan. Heb je er een heel aantal, dan kan je ze allemaal op een rij op een strookje plakband plakken.

Indien je batterijen naar een inzamelpunt brengt, is het belangrijk om lekkende exemplaren in een apart doorzichtig zakje te steken.