Peuter gestorven door verwaarlozing: "Ze is verhongerd en had luizen en kale plekken"

door: STS
Lijkkist - Kind
Afbeelding bron: Shutterstock/Ingrid Pakats

Een peuter van 2 jaar is gestorven door verwaarlozing. Het meisje moest in erbarmelijke omstandigheden leven, zo heeft een onderzoek aan het licht gebracht.

De kleine Lauren uit het Schotse Glasgow overleed in 2015. Nog steeds loopt het onderzoek naar haar dood. Een van de conclusies is dat het meisje werd uitgehongerd tot ze stierf.

Ze werd destijds door de hulpdiensten bewusteloos aangetroffen in een vuile woonkamer. Ze droeg een doorweekte luier en had duizenden luizen op haar hoofd zitten. Ze had ook kale plekken.

Het kind werd nog snel naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed een half uur later. Ze stierf uiteindelijk aan de gevolgen van uithongering, meldt The Mirror.

De rechter kreeg te horen dat de 41-jarige Margaret Wade en de 40-jarige Marie Sweeney het meisje maandenlang slecht verzorgden. In 2019 werden beide vrouwen veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en vier maanden.

Onderzoek

Een 'fatal accident inquiry', een gangbaar juridisch proces in Schotland, waarbij de omstandigheden rond een dood worden onderzocht, is in juli van dit jaar van start gegaan in de rechtbank van Glasgow en zal vijf weken duren.

De schooldirectrice van twee oudere dochters van Wade getuigde over een bezoekje dat ze de moeder bracht nadat die een afspraak geannuleerd had. Ze wilde het hebben over luizen bij de kinderen.

"De moeder wilde mij aanvankelijk niet binnenlaten. Het was een groezelig appartement. In de woonkamer lag een matras voor de tv. Een hoop kleren lag op en achter de zitbank."

"Ik herinner mij dat de kleine Lauren op mijn schoot probeerde te kruipen. Ik weet nog dat ik haar probeerde tegen te houden omdat ze zo vuil was dat ik niet wilde dat ze op mij kroop."

Een leerkracht vertelde hoe ze op school samenzat met Wade. "Een hoofdluis kroop over het voorhoofd van de moeder en over mijn tafel. Ik denk dat zij ook in een kwetsbare positie zat."

Gebruik nu de gratis app van Redactie24