Els Clottemans heeft belangrijk nieuws gekregen: "Terwijl de nabestaanden levenslang hebben"

door: STS
Jef Vermassen - Els Clottemans
Afbeelding bron: Photonews

Els Clottemans, die in 2010 tot 30 jaar opsluiting veroordeeld werd in de zaak rond de parachutemoord, heeft belangrijk nieuws te horen gekregen.

Ze hoeft zich voortaan 's avonds niet meer aan te bieden bij de gevangenis, want ze mag nu onder elektronisch toezicht (enkelband) thuisblijven.

Eind 2021 kreeg Clottemans al de toestemming om overdag de gevangenis te verlaten, zodat ze een opleiding kon volgen.

"Dat is de normale gang van zaken. Eerst laat men iemand tijdelijk werken en moet die 's avonds terug naar de gevangenis. Als dat goed loopt, krijgen ze na een zekere tijd de kans om een enkelband te krijgen", verklaarde Jef Vermassen, advocaat van de familie van slachtoffer Els Van Doren, op VTM.

"Die enkelband betekent dat je mag gaan werken, maar er wordt een uur overeengekomen waarop je je naar huis moet begeven. Je moet gedurende de volledige nacht in huis blijven, je hebt niet het recht om de woning te verlaten."

Afbetalen

"Er zijn ook andere voorwaarden: Clottemans mag niet in de provincie Antwerpen komen, ze mag de familie niet verontrusten en ze moet maandelijks een schadevergoeding afbetalen."

Bij de nabestaanden van Els Van Doren komt het nieuws hard aan. "Het is een teleurstelling. Uiteindelijk is het slachtoffer dood, die mensen hebben op dat vlak levenslang", aldus Vermassen.

"Els Clottemans heeft een kans gekregen, maar vrij vroeg. Maar wij weten niet - en dat is wat de familie dwarszit - of ze nu bekend heeft of niet. Indien ze bekend had, zouden we daar veel gemakkelijker in kunnen berusten, omdat dan de discussie over schuld of onschuld volledig opgelost is. Hoewel er een arrest is dat haar schuldig verklaart."