Politie heeft dringende waarschuwing: “Bel ons meteen als zij voor je deur staan”

door: PMN
Politie Neteland
Afbeelding bron: Politie Neteland

De politie heeft een dringende waarschuwing. Ze waarschuwen ons via hun website.

De politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichting. De oplichters viseren opnieuw oudere mensen.

Het begint met een telefoontje van de bank, dat er op je rekening een frauduleuze verrichting zou zijn gebeurd en dat er onmiddellijk iemand zal langskomen om het probleem op te lossen. Op deze manier probeert een oplichter, die zich uitgeeft als medewerker van de bank en die Nederlands spreekt, het vertrouwen van potentiële slachtoffers - de meeste ouder dan 80 jaar - te winnen.

Even later staat er iemand voor de deur… De bankkaart van het slachtoffer wordt gevraagd en er worden wat handelingen verricht - vermoedelijk met een kaartlezer en via PC-banking. Ook de geheime code van het slachtoffer wordt ontfutseld. 

“In de meeste gevallen belt de eerste zogezegde bankmedewerker terug om te vragen of de andere persoon al ter plaatse is. Ze stellen het slachtoffer gerust en zeggen dat de kaart vanaf nu geblokkeerd is en dat verdere fraude niet mogelijk is”, legt de politie uit. 

De bank zal snel een nieuwe bankkaart opsturen en ook een nieuwe pincode, zeggen ze. De ‘oude’ bankkaart nemen ze mee.

Nadien gebeuren diverse geldafhalingen, online aankopen en ook overschrijvingen naar het buitenland. Er wordt geld van spaarrekeningen overgezet naar de zichtrekening, zodat ook dat geld kan gestolen worden. Slachtoffers zijn op die manier grote bedragen kwijt. De daders zijn vooral aan het werk in de regio rond Waregem.

De politie vraagt om zeker nooit je persoonlijke code of je bankkaart te geven aan iemand die je niet goed kent en meteen de politie te contacteren.

Altijd nieuws bij de hand? Installeer gratis onze app