Politie krijgt geheim wapen: "Hierdoor kunnen meer fietsdieven op heterdaad worden betrapt"

door: STS
Fiets
Afbeelding bron: Pixabay

De politie gaat binnenkort een nieuw wapen kunnen inzetten om fietsdieven te kunnen opsporen. Het gaat om lokfietsen met gps-trackers.

De regels rond de inzet van lokfietsen worden sterk versoepeld, op vraag van heel wat lokale besturen en politiezones. Zij zullen lokfietsen binnenkort veelvuldig en zonder omslachtige procedures kunnen inzetten.

"De voordelen van lokfietsen zijn talrijk", zegt Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie.

"Minder omslachtige procedures en minder administratieve werklast moeten ervoor zorgen dat de lokfiets systematischer wordt ingezet door de lokale politie."

"Hierdoor kunnen meer dieven op heterdaad worden betrapt en kan er sneller paal en perk gesteld worden aan plagen van vaak systematische fietsdiefstallen in een stad of regio."

"Meer lokfietsen kunnen bovendien leiden tot meer ontdekkingen van grote aantallen gestolen fietsen, meer arrestaties van dieven en meer fietsen die worden teruggegeven aan rechtmatige eigenaars."

"Ook dossiers van heling kunnen in een stroomversnelling komen. Vergeet niet dat lokfietsen dan ook preventief kunnen werken, eens potentiële dieven door het veelvuldige gebruik ervan worden afgeschrikt."