Populaire apps niet zonder gevaar: "Zo weten fietsdieven waar je werkt of woont"

door: STS
Wielertoeristen - fietsen
Afbeelding bron: Unsplash (Archieffoto)

Veel mensen die gaan fietsen maken gebruik van sportapps die hun routes vastleggen. Daar schuilt een gevaar in.

"Ondanks dat privacyzones in sportapps zijn ontworpen om je locaties te beschermen, blijkt uit onderzoek van de DistriNet-groep aan de KU Leuven dat deze maatregel vaak onvoldoende is", meldt BeSafe.

Gebruikers van sportapps kunnen daardoor belangrijke gegevens blootstellen, zoals hun thuislocatie, hun route en hun afstand. "Deze informatie kan, in combinatie met een stratenplan, leiden tot het achterhalen van de exacte locatie."

Aantrekkelijk voor fietsdieven

Niet enkel bedreigt dit de privacy van de gebruiker, er ontstaat zo ook een risico op diefstal. "Deze tekortkoming creëert een aantrekkelijk doelwit voor fietsdieven. Zodra dieven zich bewust worden van het feit dat een gebruiker regelmatig traint en exact weten waar deze gebruiker woont, wordt deze persoon een potentieel doelwit voor fietsdiefstal."

Je kan wel actie ondernemen om het risico te verkleinen. "Door een privacyzone in te stellen van meer dan een kilometer, worden je persoonlijke locaties beter beschermd tegen nieuwsgierige blikken."

Privéprofiel

Het is ook belangrijk om je sportapp-profiel privaat te maken. "Hoewel het leuk is om je vooruitgang te delen met vrienden, maakt een privéprofiel het moeilijker voor dieven om je gegevens te achterhalen. Op deze manier kun je nog steeds verbonden blijven met vrienden, maar blijven je activiteiten privé voor buitenstaanders."

Een manier om dieven te slim af te zijn, is om de sportapp pas te starten nadat je bent vertrokken: "Schakel je sportapp pas in nadat je een stukje weg van je thuis of werk bent gefietst. Op deze manier wordt het moeilijker voor anderen om te bepalen waar je woont of werkt."