Politie waarschuwt voor listige dieven die al slachtoffer gemaakt hebben

door: STS
Politie
Afbeelding bron: Photonews

De politiezone Vlas (Kortrijk-Kuurne-Lendelede) waarschuwt voor oplichters die al een slachtoffer gemaakt hebben.

Op 4 september belde een van de criminelen aan bij een bejaarde vrouw die op een appartement in de Sint-Janslaan in Kortrijk woont.

Als valse loodgieter loog hij de vrouw voor dat er een waterlek was en dat haar onderbuur daardoor met wateroverlast kampte.

"Het slachtoffer liet de neploodgieter binnen, die meteen begon met nazicht van de wateraansluitingen in de keuken, badkamer en toilet. Telkens werd het slachtoffer gevraagd om hem te volgen", legt de politie uit.

"Op die manier kon een tweede verdachte via de voordeur die op een kier bleef ongezien de woning betreden en zo op zoek gaan naar geld, bankkaarten en juwelen."

"Plots kreeg de 'loodgieter' telefoon, zogezegd van een collega die zei dat het probleem zou opgelost zijn. Hij vroeg nog het telefoonnummer van het slachtoffer en verliet de woning."

Telefoon

"Een halfuur later werd het slachtoffer opgebeld door een Frans nummer. Een man zei in het Frans dat hij bankier was bij BNP Paribas en dat hij het slachtoffer wilde verwittigen dat haar bankkaart gestolen was en er al 2.400 euro afgehaald werd. Hij wilde onmiddellijk enkele gegevens van het slachtoffer om zo haar kaart te blokkeren."

"Het slachtoffer deed nazicht in haar woning en zag effectief dat haar bankkaart weg was. Ze was echter alert en gaf geen verdere info aan de zogezegde Franse bankier. Ze brak het telefoongesprek af en liet vervolgens via Cardstop haar bankkaart meteen blokkeren.

Portefeuille

"Gelukkig was er nog geen geld van haar rekening verdwenen. Jammer genoeg kon de tweede dader, toen de dame afgeleid werd door de valse loodgieter, ook haar portefeuille met daarin 50 euro stelen."