Premier De Croo reageert op voortvluchtige militair: “Meer en meer dreiging uit die hoek”

door: BVDO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Tijdens de plenaire vergadering in de Kamer heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) vragen beantwoord over de klopjacht op Jürgen Conings.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) tilt zwaar aan de feiten, maar belooft de nodige actie. “De opdracht voor Defensie is zeer duidelijk: de interne procedures en controles moeten absoluut aangescherpt worden. Het is onaanvaardbaar dat iemand die door veilig gezien wordt als potentieel gevaarlijk persoon vrije toegang kan hebben tot wapens."

Ook Defensie moet de nodige stappen zetten. "Samen met de minister van Defensie heb ik zeer duidelijk die boodschap gegeven”, zei premier De Croo in de Kamer. “Dit soort toegang is onaanvaardbaar. Wij verwachten dat Defensie eer snel actie onderneemt.”

Volgens De Croo komt het gevaar uit één hoek. “Sinds een aantal jaar is er meer en meer dreiging vanuit extreemrechts. De dreiging vanuit die hoek wint meer en meer terrein. Afgezien van de jihadistische dreiging wordt de extreemrechtse en extreemlinkse dreiging steeds groter.”

De premier vindt dat er in onze maatschappij geen plaats is voor haat, racisme en geweld. “Of het nu gaat over virologen, wetenschappers, politieke tegenstanders, zoiets is bij wet strafbaar en kunnen we bij wet nooit aanvaarden. Daar is in onze maatschappij geen plaats voor noch bij de overheid noch bij de veiligheidsdiensten.”