Afkoeling in aantocht: "Dan valt het kwik terug naar 22 graden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

We bevinden ons middenin een hittegolf, maar weerman Frank Deboosere weet al wanneer er een einde komt aan deze tropische temperaturen.

Vrijdag werd het nog wat warmer dan donderdag, met temperaturen van 30 tot 33 graden in het binnenland. "Misschien wordt het hier en daar zelfs 34 graden", zei Frank Deboosere op Radio 2.

"Aan de kust is het heerlijk koel. Daar is een zeebries op komen zetten en werd het 25 à 26 graden."

"Er is niet alleen zon, maar ook ozon. De luchtkwaliteit wordt daardoor wat minder. In de namiddag en in de avond moet je niet meteen een marathon gaan lopen."

De komende nacht wordt het helder. "Het koelt maar langzaam af in de grote steden, tot 19 of 20 graden. Op het platteland is dat een heel stuk koeler, daar wordt het 15 of 16 graden."

Zaterdag wordt het opnieuw zeer zonnig en zeer warm. Het wordt 33 à 34 graden in het binnenland en 28 graden aan de kust.

Na zondag, de warmste dag in het rijtje met temperaturen tot lokaal 35 graden, wordt het wat minder warm.

"Er komen wolken uit Frankrijk opzetten, die een weersverandering aankondigen. In de nacht van zondag op maandag kan er misschien hier en daar een bui vallen. En ook maandag is er kans op een bui, en eventueel kan daar een onweer bij zitten. Het wordt dan nog 26 à 29 graden."

Op echte afkoeling is het nog wat langer wachten. "Volgende week donderdag valt het kwik terug naar 22 graden", aldus Deboosere.