Anuna De Wever zwaar aangepakt na gewaagde uitspraak: "Toxische onzin die breed veroordeeld mag worden"

door: STS
Anuna De Wever
Afbeelding bron: Photonews

Klimaatactiviste Anuna De Wever krijgt de wind van voren nadat ze op de klimaatmars van afgelopen vrijdag een straffe uitspraak deed.

In verschillende steden in het land trokken jongeren opnieuw de straat op om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis en te protesteren tegen het in hun ogen lakse klimaatbeleid.

Anuna De Wever was uiteraard ook van de partij. "Deze jongeren maken zich zorgen om hun toekomst. Het heeft geen zin om op school te zitten en een diploma te halen voor een toekomst die er niet is", vertelde De Wever vanop de betoging aan HLN Live.

Die uitspraak doet heel wat stof opwaaien op sociale media. Op Twitter lieten veel mensen hun ongenoegen blijken.

"Het is goed dat jongeren een (veel) beter klimaatbeleid eisen. Maar apocalyptisch beweren dat het geen zin heeft om op school te zitten en een diploma te halen voor een toekomst die er niet is, is zeer onverstandig en dus ook erg jammer, beste Anuna", stelt Rik Van de Walle, rector van de UGent.

Doemdenken

"Alle respect voor je inzet en mening Anuna, maar dit is een soort doemdenken en een destructief idee dat ik niet in de hoofden van mijn kinderen of mijn leerlingen wil laten nestelen", stelt Dyab Abou Jahjah. "Er is een toekomst en er is hoop. Sterker nog, het kan nog beter zijn dan het heden en verleden."

"Miljoenen kinderen hebben geen toegang tot onderwijs. En hier spijbelt Anuna voor het klimaat", zegt politica Assita Kanko. "Als tiener riep ik de jeugd op om in opstand te komen tegen de dictatuur in Burkina Faso. Wel buiten de schooluren. Waarom niet opkomen voor het klimaat in het weekend?"

Onzin

"Sorry, maar dit is toxische onzin", vindt De Morgen-journalist Joël De Ceulaer. "Je moet net wél naar school, potjandorie, om het klimaat te helpen redden! En straks klagen dat kinderen depressief worden. Dit fatalisme mag echt breed veroordeeld worden."

Download nu de gratis app van Redactie24