Frank Deboosere staat versteld: "Hebben we nog nóóit meegemaakt"

door: STS
Frank Deboosere
Afbeelding bron: Photonews

Weerman Frank Deboosere ziet de zomerse warmte nog even aanhouden. Er zijn wel onweersbuien op komst.

Woensdag werd het opnieuw zomers warm; het kwik klom naar 25 tot 27 graden in het binnenland, en zo'n 20 graden aan zee.

"Heel misschien valt er in het oosten een lokaal buitje. Maar op de meeste plaatsen is het nog altijd kurkdroog weer", zei Frank Deboosere op Radio 2.

De komende nacht wordt het, net zoals de vorige nacht, opnieuw warm. Meer zelfs: het gaat om recordtemperaturen.

"De afgelopen nacht was de zachtste die we ooit hebben gehad. En ook vannacht bedragen de minima 17 tot 20 graden. Dat hebben we sinds 1892 (de start van de metingen, red.) niet meegemaakt."

Onweer

Donderdag krijgen we te maken met onweersbuien. "Tegen de ochtend kunnen de eerste buien, met misschien wat gedonder, in het westen van het land arriveren. Daar kunnen rukwinden van 60 of 70 km/u bij zitten."

De onweders trekken gedurende de dag van west naar oost over het land. "Vooral in het oosten zouden die actiever kunnen zijn, omdat ze daar nog naar 25 tot 28 graden gaan, terwijl het in het westen in de loop van de namiddag wellicht droog gaat worden."

"Op sommige plaatsen zal het goed kletteren, op andere plaatsen valt er geen druppel."

Vrijdag krijgen we opnieuw te maken met onweer, in de voormiddag al. "Ze zullen algemener en feller zijn. De kans op hagel hier en daar is ook wel aanwezig. Er zal overal een goede plens water vallen, maar het zal heel hard verschillen van streek tot streek. Er gaan plaatsen zijn waar ze misschien 2 of 3 liter water per vierkante meter krijgen, en andere plaatsen gaan 20 of 30 liter water per vierkante meter krijgen."