Jill Peeters heeft slecht nieuws over klimaat: "Dat gaat al niet meer"

door: STS
Jill Peeters
Afbeelding bron: Photonews

Voormalig VTM-weervrouw Jill Peeters maakt zich grote zorgen om het klimaat. De laatste zeven jaren waren de warmste jaren ooit, zo blijkt uit een klimaatrapport.

"Onze zomer was bijzonder nat, maar op Europese schaal zien we dat het de warmste zomer was die we ooit hebben meegemaakt. Die top-zeven is wereldwijd", legde Peeters uit op VTM.

"December was gemiddeld gezien niet van de warmste in Europa. Maar intussen is het aan de andere kant van de oceaan 7 graden warmer geweest dan normaal. Ze hebben daar enorme bosbranden gekend. En ook op andere plekken in de wereld zijn er echt weerextremen geweest die tekenend zijn voor die hitte."

"Dus dat gemiddelde zegt natuurlijk niet dat het altijd en overal evenveel opgewarmd is. Maar het is een graadmeter om te zeggen: het klimaat is wel aan het ontsporen. We zitten er midden in."

"We zijn op het punt dat we al onomkeerbare dingen veroorzaakt hebben. Terug naar vroeger gaat niet. Maar we weten wel dat we impact hebben op wat het zal worden. Dat punt zijn we nog niet voorbij, die kans hebben we nog. We kunnen nog altijd ingrijpen. Dat stemt mij hoopvol."