Noodweer op komst: Nationaal Crisiscentrum geeft waardevolle tips

door: STS
Wateroverlast - overstroming
Afbeelding bron: Photonews

Het KMI voorspelt grote hoeveelheden neerslag voor donderdag. In de oostelijke helft van het land gaat het gieten. Hoe bereid je je voor op mogelijke wateroverlast? Het Nationaal Crisiscentrum zet enkele tips op een rij.

Zo zijn er aantal zaken die je op voorhand al kan doen. "Hou je goten en greppels schoon en vrij. Voorzie waterdichte materialen voor het keldergat, de rioolputjes… Voorzie ophogingsmateriaal voor de woonruimtes van de benedenverdieping en de kelder, bijvoorbeeld bakstenen of zandzakjes."

"Voorzie ook laarzen, emmers en aftrekkers. Bescherm je belangrijke papieren en je waardevolle voorwerpen tegen het water. En zorg ervoor dat je weet waar je gas en elektriciteit kan afsluiten."

Indien je het slachtoffer wordt van overstromingen en je de brandweer nodig hebt, dien je via het digitaal loket 1722.be of via het elektronisch formulier van je lokale brandweerzone je aanvraag in. Indien het noodnummer 1722 actief is, kan je dit ook bellen. Het nummer 112 dient vrijgehouden te worden voor personen in levensgevaar.

Andere tips zijn: "Beperk je verplaatsingen en vermijd gevaarlijke zones. Gebruik zandzakken om kleine dammen te maken voor kelderopeningen, buitendeuren...  Neem tapijten weg en plaats je meubels en waardevolle voorwerpen op een veilige hoogte. Sluit indien nodig gas, elektriciteit en water af."

"Parkeer je wagen op een veilige plaats. Laat hem niet in je garage staan. Zorg ervoor dat losliggende voorwerpen in de tuin niet kunnen worden meegenomen door het water."

Indien je moet evacueren volg je de aanbevelingen van de hulpdiensten op. Voorzie reservekledij en laarzen om mee te nemen.