“Als de politiek niet ingrijpt wacht ons land een ramp: Hittegolven, extreme regen en veel meer migratiegolven als gevolg van dit”

bron: Het Laatste Nieuws/De Zondag
door: PMN
Klimaatwetenschapper Wim Thiery trekt aan de alarmbel. Volgens hem moet de politiek dringend ingrijpen of het gaat helemaal fout.

Thiery (31) is klimaatwetenschapper aan de VUB. “Als de politiek niets doet, dan zal de aarde met drie tot zes graden opwarmen tegen 2100. Dat zou enorme gevolgen hebben voor mens en natuur”, citeert Het Laatste Nieuws hem in 'De Zondag'. “Neem de hittegolf van deze zomer. Dat zal de norm worden.” 

“Tegelijkertijd zal de regenval extreem worden. Als het regent, volgen er overstromingen. Ook de zeespiegel zal stijgen: grote delen van West- en Oost-Vlaanderen en zelfs een deel van Antwerpen zal onder de zeespiegel komen te liggen. Dat zal ook grote economische gevolgen hebben, dat kan voor politieke instabiliteit zorgen, dat zal migratiegolven veroorzaken, noem maar op. Dit scenario zou een ramp zijn.”

Thiery werd vorig jaar door Forbes nog uitgeroepen tot één van de dertig toonaangevende jonge wetenschappers in Europa. Volgens hem is het nog niet te laat als de politiek zich houdt aan de klimaatdoelstelling van Parijs 2015. “Ook dan gaan we meer droogte zien, meer overstromingen, maar de gevolgen zullen beheersbaar zijn. De wetenschap heeft haar werk gedaan: de bewijzen en de modellen liggen op tafel. Nu moet de politiek een keuze maken. Het tij kan nog gekeerd worden”, besluit Thiery.

Tags wim thiery