"Zomer van 2022 voorsmaakje van wat ons nog te wachten staat"

door: STS
Droogte
Afbeelding bron: Photonews

De zomer van 2022 - met aanhoudende droogte, een recordaantal bosbranden in Europa en de zwaarste hittegolf ooit gemeten in China - was een voorsmaakje van wat ons in de toekomst te wachten staat. Dat zeggen klimaatwetenschappers.

De aanhoudende droogte die we kennen zorgt ook voor een vicieuze cirkel. "We komen uit een heel droge lente, waarbij we kurkdroge bodems hebben", zei klimaatwetenschapper Wim Thiery (VUB) op Eén.

"Alle energie van de zon die vandaag het oppervlak bereikt, gaat niet gebruikt worden om water te verdampen. Die gaat gebruikt worden om de lucht boven dat oppervlak op te warmen."

"Die warmere lucht gaat dan de laatste restjes vocht die er nog zijn verdampen en de bodem nóg droger maken."

Ook de straalstroom speelt een rol. "We zien dat wanneer die bochtiger is er een tendens is dat weersystemen ter plaatse blijven trappelen."

"We hebben dat vorig jaar gezien, met een lagedrukgebied dat boven Wallonië en West-Europa bleef hangen, met de extreme neerslag en overstromingen."

"We hebben dat dit jaar gezien met hogedrukgebieden die ter plaatse blijven trappelen, waardoor je extreme hitte krijgt op één bepaalde plaats."

"Het klimaat warmt op met 0,2 graden per decennium en heel snel zien we dat wat vandaag nog uitzonderlijk is, binnen een aantal decennia gewoon is, of zelfs eerder aan de koude kant."