Klimaatwetenschapper: “Het baart me zorgen dat de mensen het klimaatprobleem niet hoog genoeg inschatten"

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
Onlangs werden de resultaten van ‘De Stemming’ bekendgemaakt. Daaruit is gebleken dat mensen vandaag helemaal niet wakker liggen van milieu of klimaat. Dit baart klimaatwetenschappers toch de nodige zorgen.

“Het klimaat trekt het zich niet aan of wij ons daar zorgen over maken of niet, het klimaat warmt gewoon op zolang wij CO2 en andere broeikasgassen blijven uitstoten. Om het cru te zeggen: de fysica geeft geen moer om onze mening”, reageert klimaatwetenschapper Wim Thiery (VUB) in gesprek met Redactie24.

Twee vliegen in één klap

“Wat mij natuurlijk wel zorgen baart, is dat mensen de essentie van het probleem niet hoog genoeg meer inschatten, want in feite is er ondertussen aan de urgentie van de klimaatproblematiek niets veranderd. We zitten momenteel natuurlijk wel in een acute crisis op gezondheidsvlak met de COVID-19 situatie."

"Maar tegelijkertijd denk ik dat de de maatregelen die we gaan nemen om uit deze crisis te geraken meteen een kans kunnen zijn om twee vliegen in één klap te slaan en de samenleving op het pad te zetten naar een beter klimaat. Het is belangrijk om daar nu toch al bij stil te staan.”

Nu de juiste keuzes maken

“Er gaan heel wat steunmaatregelen komen en investeringen om bepaalde sectoren te helpen. Daar zie ik een kans om in te zetten op toekomstgerichte sectoren die inzetten op duurzaamheid en niet meer op technologieën uit het verleden zoals olie en gas.”

“Die hebben geen plaats meer in een klimaatneutrale economie. Het is beter om nu de juiste keuzes te maken. Denk aan zaken zoals technologische innovaties en het promoten van elektrische wagens en hernieuwbare energie. We moeten inzetten op de toekomst en prioriteit geven aan maatregelen om de CO2-uitstoot tegen te gaan.”