Klimatoloog van KMI maakt zich zorgen: “Volgend jaar opnieuw van dit soort weer en ik vrees dat we een groot probleem hebben in november"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Dit jaar is een speciaal jaar op weergebied. Het ene record na het andere sneuvelt en het is nog niet gedaan.

Het is de warmste zomer ooit geworden en we hebben ook nog nooit zoveel lentedagen gehad als dit jaar en dan zwijgen nog over de vele dagrecords die gebroken werden.

En dit weekend loopt de temperatuur opnieuw op tot 25 graden. “Zo’n Sint-Michiels-zomertje in de herfst is niet uitzonderlijk”, verduidelijk klimatoloog Luc Denbontridder van het KMI in Het Nieuwsblad. “Maar het is wel opvallend warm en zonnig.”

VIER GRADEN BOVEN HET MAANDGEMIDDELDE
“De eerste tien dagen van oktober hadden we al bijna 70 uur zonneschijn, terwijl dat in de hele maand normaal 112 uur is. Qua temperatuur zitten we vier graden boven het maandgemiddelde.”

Intussen is het nog steeds heel droog. Als het zo blijft doorgaan dreigt opnieuw onze watervoorziening in het gedrang te komen. “Het zal toch moeten regenen in november om de waterreservoirs te vullen.”

Volgens Debontridder is dit allemaal het gevolg van de klimaatopwarming. “We moeten niet verstomd staan als het in 2019 weer van dat is.”