VTM

Maggie De Block haalt uit naar huisarts en VTM Nieuws: “Een pure schande en bovendien gevaarlijk”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Zelfs tot in de regering is men verontwaardigd over wat ze zagen in VTM Nieuws. Een controversiële arts zaaide ongefundeerde twijfel over het nut van vaccinaties.

In New York is een epidemie uitgebroken van mazelen in de joods-orthodoxe wijk, waar veel mensen hun kinderen niet laten inenten. VTM Nieuws bracht een reportage dat er ook hier in België een deel van de bevolking zich niet laat vaccineren.

In de reportage liet het de Belgische huisarts en homeopaat Kris Gaublomme aan het woord. Die legde zelfs een link met vermeende nevenwerkingen zoals astma en autisme. Veel mensen kunnen niet begrijpen dat hij het woord kreeg in de reportage van VTM Nieuws.

Klinkklare onzin
Het is klinkklare onzin wat de huisarts zegt. “En elke keer als hij zoiets zegt, zijn er mensen die hem geloven”, zegt Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse huisartsen in Het Nieuwsblad. Minister Maggie De Block (Open VLD), zelf ook huisarts, is duidelijk: “Vaccins redden zo veel levens en deze non-believer trekt alles in twijfel. Het is een pure schande en bovendien gevaarlijk.” De minister roept op om een klacht in te dienen tegen Gaublomme. N-VA-parlementslid Louis Ide eist zelfs dat man uit zijn beroep wordt ontzet.

VTM benadrukt dat het interview met Gaublomme kaderde in een reportage over de epidemie en ook duidelijk wees op de gevaren van mazelen. Toch steekt ook hoofdredacteur Nicholas Lataire de hand in eigen boezem. “We gaven heel bewust het laatste woord aan viroloog Marc Van Ranst”, zegt hij. “Maar ik moet zeggen dat we de arts beter hadden kunnen kaderen. We zullen dat ook doen op de antwoordpagina van onze website.”