Vlaamse Vogelbescherming protesteert tegen plannen van Theo Francken: “Dat mag zomaar niet”

bron: ROB-TV
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Theo Francken wil als burgemeester van Lubbeek iets doen tegen de kauwenplaag in deelgemeente Linden. Hij gaat aan het schepencollege vragen om de kauwen vanaf nu actief te gaan bestrijden.

Francken postte gisteren een opmerkelijk filmpje op de sociale media van een zwerm kauwen in Linden. “het zijn er honderden. Ze vreten alles kaal. Hazen weg, mussen weg, andere kleine vogels weg, zelfs de roofvogels vallen ze aan. Ik zal het schepencollege vragen om het algemeen jachtverbod op deze vogels tijdelijk op te heffen en ze te bejagen om de populatie terug onder controle te krijgen.”

Dat lijdt tot kritiek bij Vogelbescherming Vlaanderen. Het jachtverbod op kauwen tijdelijk opheffen is onmogelijk. Kauwen zijn immers een beschermde diersoort.

Francken reageert: “Je mag een uitzondering vragen om populaties onder controle te krijgen, en dat gaan we dan ook doen. We gaan ze niet uitroeien, maar we willen ze wel terug onder controle krijgen want dit is totaal uit de hand gelopen. Het is niet omdat een diersoort beschermd is, dat je daarom geen monitoring moet doen.”