Kristof Calvo (Groen): “Een Vlaamse meerderheid is niet noodzakelijk”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Kamerfractieleider van Groen Kristof Calvo was te gast in De Ochtend op Radio 1. Hij vindt dat Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) de gesprekken voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering “zo snel mogelijk” moet hervatten.

“Men mag niet berusten in de impasse”, zei Calvo. Wat een federale regering betreft is een Vlaamse meerderheid volgens Calvo wenselijk, maar “niet noodzakelijk”.

De gesprekken voor de vorming van een Vlaamse regering liggen momenteel stil nadat N-VA begin deze maand een pauze inlaste. Nu Bart De Wever terug in het land is na een werkbezoek als Antwerps burgemeester aan Colombia, moeten de Vlaamse formatiegesprekken volgens Calvo zo snel mogelijk hervat worden. “Het ergste is dat er in Vlaanderen niks ‘bougeert’. Er zijn geen echte gesprekken en dat is moeilijk te aanvaarden. Vlaanderen moet tot meer in staat zijn”, vindt Calvo.

“Met de uitslag van 26 mei is de opdracht van elke politicus: praten, praten, praten”, meent Calvo. Groen komt al een hele tijd niet meer aan bod bij de Vlaamse formatiegesprekken. Volgens Calvo zijn de verschillen tussen de N-VA en Groen dan ook “heel groot”. “Ik zie niet meteen een akkoord tot stand komen, maar alle partijen moeten in de modus van oplossingen zitten.”

Calvo deed ook een oproep naar alle politieke partijen in het algemeen. Zij moeten volgens hem minder met zichzelf bezig zijn. “Als de politiek alleen nog met zichzelf bezig is, dan ligt de winnaar van de volgende verkiezingen al vast en dat is de antipolitiek”.