Bruno Tobback denkt spelletje van De Wever wel door te hebben: "Dit is hij van plan en het is zielig dat wij daraan deelnemen"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
SP.A is helemaal klaar voor een gesprek met formateur Bart De Wever (N-VA). Voorzitter John Crombez kreeg van de partijtop de goedkeuring om met de formateur te gaan praten.

SP.A verloor de verkiezingen en zou niet deelnemen aan een rechtste regering. Maar kijk, het kan veranderen. De partij gaat nu toch aan tafel zitten met Bart De Wever.

SP.A zal wel zijn eisen stellen aan de formateur. Het wil meer geld voor openbaar vervoer, lagere rusthuisprijzen, het wegwerken van de wachtlijsten in de zorgsector en een ambitieus klimaatbeleid. Als De Wever daarover wil praten, dan is men bij SP.A wel bereid om mee te werken aan een regeringscoalitie.

Al is er wel verdeeldheid binnen de partij. Kurt De Loor, Ludwig Vandenhove en Bruno Tobback zijn tegen een regeringsdeelname. "Het is zielig dat wij hieraan deelnemen", zegt Tobback in Het Nieuwsblad. Hij denkt dat De Wever hen gebruikt om de prijs bij CD&V en Open VLD op te drijven. Al klonk hij 's avonds wel wat voorzichtiger. "Ik blijf tegen een Bourgondische coalitie, maar als De Wever ons manifest wil ondertekenen, verandert dat de zaak."