Artsen Zonder Grenzen redde 170 bootvluchtelingen, maar wordt nu bedolven onder kritiek
De kritiek op de reddingsacties van Artsen Zonder Grenzen is bijzonder groot op sociale media. De organisatie reageerde op twitter om zich te verdedigen.
Een greep uit de reacties op het sociale medium.
Ik heb altijd ‘n diep respect gehad voor Artsen Zonder Grenzen die overal ter wereld zieke/gewonde mensen helpen in gevaarlijke gebieden. Dat respect is nu naar het nulpunt gezakt. Elke Illegale Afrikaan weet nu dat hij op jullie hulp kan rekenen. Wees er maar trots op @AzG_nl!
— Marja (@MarjaEPC) August 11, 2019
Nee Artsen zonder Grenzen dat is jullie taak niet. Dat is aan de politiek. Drenkelingen redden prima maar dan afzetten bij de dichtstbijzijnde haven. Doe je dit niet dan lok je de mensen naar de mensensmokkelaars waar jullie dan het verlengde van zijn. Dus strafbaar.
— Bus67 (@Bus_1967) August 11, 2019
Dat is niet redden. Dat is een illegale taxidienst.
— Wim VuutO (@WimVteO) August 11, 2019
Geen cent meer naar artsen zonder grenzen.
Artsen zonder grenzen. Je kan het beter veranderen Mensensmokkelaars zonder schaamte.
— A3jan?? (@A3jan) August 11, 2019
Artsen zonder grenzen deden toch vroeger ander werk zoals mensen verzorgen in oorlogsgebieden en arme landen.
— J@$p€r ??? ?? (@jvdzon) August 11, 2019
Artsen Zonder Grenzen verdedigt haar beleid. "Onze hulp op zee is geen verlengstuk van mensensmokkel, maar het is het gevolg van het huidige EU-beleid. Wij doen wat we al 30 jaar lang doen en dat is noodhulp bieden. De afgelopen maanden waren wij niet op de Middellandse Zee, maar mensen waagden alsnog de oversteek."
"Het ligt dus niet aan ons, daar zijn voldoende cijfers voor. De verantwoordelijkheid om mensensmokkel aan te pakken ligt overigens ook niet bij ons, maar bij de politiek. Wij zijn geen beleidsbepalers, maar hulpverleners."
We hebben nu in totaal 170 geredde mensen aan boord van de Ocean Viking. Van de 85 mensen die we vandaag gered hebben is de helft minderjarig. Volg onze Liveblog https://t.co/MkdiZu8k4L Foto: Hannah Wallace Bowman/MSF pic.twitter.com/yeLZcAN9hr
— Artsen zonder Grenzen Nederland (@AzG_nl) August 10, 2019