Daklozen en migranten met corona krijgen hulp: Want ze hebben geen 'kot om in te blijven'

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Op het bedrijventerrein van Tour & Taxis in Brussel wordt momenteel een opvangcentrum voor daklozen en migranten zonder papieren ingericht.

Vanaf komende woensdag moet het opvangcentrum de deuren openen. Het is de bedoeling dat mensen zonder een vast verblijf, zoals daklozen en migranten zonder papieren, er worden opgevangen wanneer dokters of ziekenhuizen vermoeden dat ze besmet zijn met het coronavirus. Ze moeten dan 14 dagen in het centrum verblijven. Ook patiënten die uit een ziekenhuis ontslagen zijn, kunnen er terecht.

Artsen Zonder Grenzen werkt hiervoor samen met het Brusselse Gewest. Er zijn voorlopig 58 bedden voorzien, maar die capaciteit kan indien nodig nog verhoogd worden. Er zijn ook twee medische consultatieruimtes en was- en ontsmettingsruimtes voorzien.

"Blijf in uw kot"

Minister Maggie De Block zorgde voor dé slogan van deze coronacrisis: "Blijf in uw kot", maar daar knelt het schoentje voor daklozen en mensen zonder papieren natuurlijk.

"Er wordt mensen gevraagd om thuis te blijven, of in thuisisolatie te gaan, maar deze mensen kunnen dat niet, want ze hebben geen thuis", zei Bart Janssens, dokter bij Artsen Zonder Grenzen, tegen de VRT.