Deze mensen zijn we in ons land blijkbaar vergeten: "Zijn een broeihaard om het coronavirus verder

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Quarantaine, lockdown: het lijkt allemaal heel simpel voor iedereen. Maar voor één bepaalde bevolkingsgroep levert dat een groot probleem op.

Blijf in uw kot is de boodschap van de regering. Maar voor daklozen is dat gewoon niet mogelijk en dus lopen zij enorm veel risico om met het coronavirus besmet te raken. “Deze mensen hebben geen manier om preventieve maatregelen tegen het virus te nemen”, zegt coördinator Djoen Besselink van Artsen zonder Grenzen aan Het Laatste Nieuws. “Ze kunnen hun handen niet wassen of zich niet isoleren van anderen omdat ze geen huis hebben om in te blijven.”

En als daklozen besmet worden, dan zijn ze ook een broeihaard om anderen te besmetten. Toch blijven de opvanghuizen open en proberen zij er alles aan te doen om de social distancing in ere te houden. Uitbraken van schurft en tuberculose in het verleden werden op dezelfde manier aangepakt.

Straatverplegers vzw dringt dan ook aan om daklozen massaal te testen op het coronavirus. "We moeten hen testen, om de besmette personen te kunnen isoleren en de anderen een humane opvang te garanderen. Het is de enige manier om waardige en menselijke opvang voor hen te verzoenen met de maatregelen van de volksgezondheid”, klinkt het in een mededeling.