Reddingsschip mag niet aanmeren ondanks noodtoestand: "Moet er eerst iemand sterven?"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De Ocean Viking, een reddingsschip met op dit moment 181 vluchtelingen aan boord, heeft de noodtoestand uitgeroepen. Intussen wacht men in spanning af om te mogen aanmeren. Eerdere verzoeken aan de Italiaanse en Maltese autoriteiten stuitten op een neen.

Op 25 en op 30 juni werden in totaal vier reddingsoperaties uitgevoerd en daarbij werden 181 vluchtelingen aan boord gehaald. De mentale gezondheid van de overlevenden ging er snel op achteruit. De Ocean Viking moest de noodtoestand uitroepen.

"Deze stap werd genomen omdat een grote groep zwaar getraumatiseerde overlevenden in zulke psychologische nood verkeert dat ze een gevaar voor zichzelf en voor anderen zijn geworden. We hebben in onze hele geschiedenis nog nooit onze toevlucht hoeven te nemen tot dit laatste redmiddel om dringende hulp te vragen", vertelt Frédéric Penard, directeur van SOS Mediterranee.

(Lees verder onder de tweet.)

"Tot nu toe is de enige hulp een bezoek van een arts en een bemiddelaar geweest die met de overlevenden hebben gesproken, maar geen oplossing kunnen bieden voor hun ontscheping. Bovendien is een COVID-19 test gepland door de Italiaanse autoriteiten."

"Hoort iemand in Europa onze oproep en neemt hij deze serieus? Er zijn mensenlevens in gevaar en we eisen onmiddellijke actie van al die zogenaamd goedwillende staten van wie we vandaag alleen maar woorden horen en weinig actie zien. Moeten we wachten tot er iemand sterft voordat we van boord mogen", vraagt Frédéric Penard zich luidop af.