Klimaatbetogingen worden in ons land een stuk heftiger: Betogers blokkeren wegen, brengen schade toe en klampen zich vast aan treinen

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Op 20 september is het weer zover. Dan starten er een nieuwe klimaatbetogingen. En die klimaatbetogingen zouden wel eens het een stuk heftiger kunnen worden dan we gewoon zijn.

Vergeet Youth For Climate en Anuna De Wever die wreedzaam op straat komen om te betogen. De internationale groepering Extinction Rebellion traint 18-plussers zelfs om “burgerlijk ongehoorzaam” te zijn en met arrestaties om te gaan, komende zondag ook in Antwerpen.

Op 20 september zijn er protesten naar aanleiding van de VN-klimaattop van 23 september in New York. Vanaf dan krijgen we weer marsen en klimaatspijbelaars. Maar daar blijft het het niet bij. De internationale groepering Extinction Rebellion (XR) wil een stap verder gaan en roept op om burgerlijk ongehoorzaam te zijn, staat te lezen in Gazet van Antwerpen.

Er worden taferelen verwacht zoals dat in april van dit jaar in Londen het geval was. Toen werden er duizenden activisten opgepakt voor allerlei inbreuken tegen de openbare orde. De rebellen, zoals ze zichzelf noemden, blokkeerden straten en de Beurs van Londen, brachten schade toe aan het hoofdkwartier van oliegigant Shell en plakten zich vast op treinen. Volgens de Britse overheid ondervonden “vele honderdduizenden hardwerkende Londenaren” er hinder van.

"Brussel platleggen"
Intussen is er ook al een Belgische afdeling van XR. “In april 2020 willen we Brussel op een gelijkaardige manier platleggen”, zegt Gert-Jan Vanaken, in het gewone leven arts en onderzoeker aan de KU Leuven, daarnaast XR-rebel en woordvoerder.

“Na het tiental kleinere acties dat we al hebben gedaan, plannen we nu drie grote, waarvan de eerste op 12 oktober. We werken met een open planning, de politie weet er al van. Het is een tactiek: ofwel wordt het toegestaan en bindt de politie een stukje op haar bevoegdheid in, ofwel worden we verhinderd en gaan we over tot een plan B dat voor de politie minder aantrekkelijk is ...”