Vreselijk wat er op komst is: "Zware regen met een vloedgolf die alles met zich meesleurt"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
De hoogste berg van Europa is aan het afbrokkelen. Een gletsjer van de Mont Blanc is aan het loskomen.

Noord-Italië kijkt met met een bang hart naar de snel smeltende Planpincieux-gletsjer aan de Italiaanse kant van het Mont Blanc-massief. "We houden de evolutie van de gletsjer al sinds 2013 nauwgezet in de gaten, maar door de hitte van de afgelopen zomer verzakt de gletsjer sneller dan normaal - met een gemiddeld tempo van 35 centimeter per dag, tot 60 centimeter op sommige dagen", vertelt woordvoerder Moreno Vignolini van het skidorp Courmayeur, aan Het Laatste Nieuws.

Philippe Huybrechts, glacioloog aan de VUB en onderzoeker van gletsjers wereldwijd, vreest voor heel wat onheil in de toekomst. Hij waarschuwt voor een gletsjervloed. "Een gletsjer heeft in zijn evolutie een 'morene' gevormd, bergpuin dat zich opstapelt onderaan de gletsjer. Als de ijsmassa sneller begint te smelten, vormt zich een meer dat wordt afgedamd door die morene", legt hij uit. 

"Wanneer het zwaar gaat regenen of een grote massa ijs afbreekt, kan die dam breken en ontstaat een vloedgolf die alles met zich meesleurt. In het Zwitserse Zermatt hadden ze de voorbije zomer een gletsjervloed. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade was aanzienlijk."