Slaagt Boris Johnson waar Theresa May faalde? Brexit-deal bijna rond

bron: De Standaard
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Alle 27 lidstaten van de EU hebben hun goedkeuring gegeven aan de nieuwe Brexit-deal. De enige vraag die hen nog rest is of de deal een stemming in het Lagerhuis zal overleven.

Zoals verwacht hebben alle 27 Europese lidstaten de Brexit-deal goedgekeurd. Donald Tusk voegt er tijdens een persconferentie wel nog aan toe dat hij het enorm jammer vindt dat het Verenigd Koninkrijk hen zal verlaten. "De deuren zullen altijd open staan", aldus de voorzitter van de Europese Raad.

Boris Johnson is enorm optimistisch. Hij kondigde op Twitter het akkoord aan nog voor de Europese top was samengekomen. Volgens Johnson zou het een enorm goede deal zijn waar Europa geen nee tegen had kunnen zeggen.

Toch zou de toezegging volgens sommigen niet volledig te danken zijn aan de 'goede' deal. "Veel Europese lidstaten waren het hele Brexit-gedoe beu", klinkt het. 

Wat Johnson nu enkel nog rest is een meerderheid in het parlement halen. Daar faalde zijn voorganger Theresa May tot driemaal. Voor de goedkeuring van de deal heeft hij 320 stemmen nodig waarvan hij er al zeker 259 heeft.