Premier De Croo reageert na Brexit-akkoord: "Voor mij staat één ding centraal"

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde een akkoord aan over de brexit. Premier Alexander De Croo (Open Vld) klinkt positief, maar benadrukt dat het akkoord nog wel moet worden goedgekeurd door de lidstaten.

“Voor mij staat uiteindelijk maar één ding centraal: het zo goed mogelijk beschermen van de Belgische economische belangen. We moeten onze Belgische bedrijven vrijwaren van oneerlijke Britse concurrentie. Op basis van de eerste berichten, lijkt dit akkoord ons deze cruciale garantie te geven. Met een harde brexit is iedereen slechter af. Dit akkoord helpt de grootste schok opvangen.”

“Het spreekt voor zich dat de hardst getroffen lidstaten het grootste deel van die Europese steun moeten krijgen. Ik wil dit principe ook binnen België doortrekken: de steun moet gaan naar die regio’s en sectoren die het zwaarst afzien van de brexit."

"Die Europese solidariteit is belangrijk, maar we mogen ook geen mirakels verwachten. Dit steunfonds zal nooit de vrijhandel met het Verenigd Koninkrijk kunnen vervangen. Het verzacht eerder de landing naar de nieuwe situatie.”