Alexander De Croo wil eindelijk doen wat de bevolking van hem vraagt

door: BVDO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo (Open VLD) roept de Europese Unie dringend op om een verbod uit te vaardigen op toeristisch reizen.  Een groot deel van de Belgische bevolking is voorstander van zo'n verbod.

België doet het behoorlijk goed in de strijd tegen het coronavirus op dit moment, in tegenstelling tot heel wat buurlanden. “Eén vonk is genoeg om het vuur weer aan de lont te steken en de cijfers weer de hoogte in te jagen”, vertelde premier De Croo in ‘Het Journaal’ op Eén. 

Ondanks het advies om niet te reizen deden 160.000 Belgen dat wel in de kerstvakantie. “Het reisadvies voor Zwitserland is hetzelfde als voor Syrië. En toch wordt vlot naar daar gereisd.” 

Een sluiting van de grenzen is onmogelijk, zeker voor de handel en de grensarbeid, benadrukte De Croo. Hij maakte ook een vergelijking met de Brexit. “Maar we moeten toch durven na te denken om bepaalde reizen die niet essentieel zijn een halt toe te roepen.” 

De Croo heeft daar naar eigen zeggen met Charles Michel de nodige contacten voor gelegd hiervoor. Het overleg met Europa volgt vandaag en daarom wordt het Overlegcomité pas morgen gehouden. Al rijst de vraag natuurlijk wat De Croo zal doen, als Europa niet mee wil. "Een goede juridische uitwerking is van groot belang. Dat zijn we nu aan het bekijken."