Jambon en Di Rupo nemen belangrijk besluit, maar over één zaak houden ze de lippen stijf op elkaar

bron: VRT NWS
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en zijn Waalse tegenhanger Elio Di Rupo (PS) hebben een gesprek gehad in het Errerahuis in Brussel.

“We hebben als ministers-presidenten een verantwoordelijkheid voor onze regio en voor de bevolking van die regio”, zei Di Rupo aan het einde van het gesprek. Jambon voegde daaraan toe dat het een ‘aangenaam gesprek’ was.

Tewerkstellingspact

De ministers-presidenten hebben over verschillende zaken gepraat. Onder andere over de Brexit en de impact daarvan op Belgische bedrijven. Zo willen ze een versterkt tewerkstellingspact voor de beide regio’s. Met de grote nood aan arbeidskrachten in Vlaanderen en de hoge werkloosheidscijfers in Wallonië is het de bedoeling om die samenwerking te versterken.

Over de federale regeringsvorming houden ze de lippen echter stijf op elkaar. “De regeringsformatie op het federale niveau is al complex genoeg zonder dat wij daar vanuit onze bevoegdheid komen tussen fietsen”, zegt Jambon. Ook Di Rupo schuift die verantwoordelijkheid volledig in de schoenen van Magnette, voorzitter van PS.