Forse kritiek op Vlaamse regering: “Het lijkt steeds meer op België”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De federale regeringsvorming loopt ontzettend moeilijk. De kans dat we naar nieuwe verkiezingen gaan stijgt met de dag. Vlaanderen laat daarbij een unieke kans liggen.

België staat al sinds jaar en dag in de top van duurtijd om regeringen te vormen. In Vlaanderen liep dat veel vlotter, tot in 2019. Toen waren er ook daarvoor 129 dagen nodig.

“De politieke kaste die de Vlaamse Gemeenschap vandaag bestuurt, mist kans na kans om te bewijzen dat Vlaanderen het beter doet. Vlaanderen lijkt steeds meer op België”, schrijven Hendrik Vuye & Veerle Wouters in een opiniestuk in Knack.

Toen de regering Jambon in 2019 van wal stak, zou dat een voorbeeld moeten worden, in schril contrast met de federale regering. “Enkele journalisten gaan gewillig mee in deze framing en vermelden al te graag de woorden 'goede bestuurder' en 'uitstekend communicator' voor of na de naam van de minister-president. Alleen, het loopt van geen meter.”

2020 had het jaar van Vlaanderen kunnen worden, maar Jambon miste volgens Vuye en Wouters een unieke kans. “Premier Wilmès, hoe populair ook in Wallonië, slaat niet aan in Vlaanderen. Dit is een uitgelezen kans voor de Vlaamse minister-president om de communicatie naar zich toe te trekken. Alleen, hij sluit liever aan bij de federale kakofonie die de uitgebreide Veiligheidsraad is. De Vlaamse minister-president gedraagt zich Belgischer dan ooit tevoren.”

Het duo sluit af met een kwinkslag naar een uitspraak van Bart De Wever jaren geleden. “Wat vandaag wel duidelijk is, is dat de enige bijdrage die de regering-Jambon nog kan leveren aan een onafhankelijk Vlaanderen, is ophouden te bestaan. Dan kan er een echte doorstart komen met ministers die daadwerkelijk proberen te bewijzen dat we wat we zelf doen, ook beter doen, in plaats van zich te wentelen in de zelfgenoegzaamheid.”