Overleden Raphaël zorgt voor zeer droevige primeur in ons land: “Na een maand was hij er niet meer”

bron: De Morgen
door: PMN
Afbeelding bron: Gazet van Antwerpen
Een maand duurde het en toen was de 18-jarige Raphaël er niet meer. Hij is bezweken aan een longontsteking.

Onderzoek moet het nog verder uitwijzen, maar eigenlijk twijfelt er niemand aan dat Raphaël de eerste vape-dode is in ons land. ”In het begin kampte Raphaël met een onschuldig lijkende hoestbui. Een paar dagen later werd hij kortademig”, legt vader Thierry Pauwaert uit in De Morgen. 

“Nog wat later werd hij met zware ademhalingsproblemen in het ziekenhuis opgenomen. En daar ging het van kwaad naar erger. 'Mijn zoon moest aan een beademingstoestel, omdat het zuurstofgehalte in zijn bloed zo laag was dat de goede werking van zijn organen in het gedrang kwam.” 

“­Raphaël werd in een kunstmatige coma gehouden, in de hoop dat zijn longen zo zouden herstellen. Maar de artsen slaagden er niet in de aard van de longinfectie te achterhalen, dus konden zij ook de gepaste behandeling niet voorschrijven. Na 26 dagen coma oordeelden ze dat het uitzichtloos was.”

In september kocht Raphaël een vulling met CBD (de niet-psychoactieve stof van cannabis, red.). Artsen die hem onderzochten weten het zeker, hij is gestorven door de e-sigaret en/of de vulling. 

“Er is geen absolute zekerheid over het oorzakelijk verband, omdat er (nog) geen test bestaat die dat kan bevestigen. Maar uit wat wij weten, blijken heel wat slachtoffers van dit soort longaandoeningen cannabishoudende mengsels gerookt te hebben met een e-sigaret. Niet ­alle analyses van de stalen die wij op het lichaam van Raphaël genomen hebben, zijn afgerond.”

“Wij wachten dus af. Maar intussen raden wij gebruikers van de ­e-sigaret aan heel voorzichtig met zulke mengsels om te springen”, verklaart dokter ­Luc-Marie Jacquet, een van de artsen die Raphaël in het Brusselse universitair ziekenhuis St-Luc ­behandeld hebben.

Tags e-sigaret