Verandering voor mensen die vapen? "Overheid moet deze maatregel invoeren"

door: STS
E-sigaret
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Zit er een grote verandering aan te komen voor wie e-sigaretten gebruikt? Als het van een batterijspecialist afhangt wel.

"De batterijen van e-sigaretten bevatten veel te veel waardevolle materialen, die vaak op een mensonwaardige manier ontgonnen moeten worden", zei batterijspecialist Jos Symons uit Peer op TVL. "En als hier die grondstoffen dan gewoon weggegooid worden, zou dat heel erg zijn. Maatschappelijk gezien is dat eigenlijk not done."

Daarnaast schuilen er ook gevaren in het zomaar in de vuilbak gooien van een een e-sigaret. "Het is eigenlijk heel problematisch. Als het opgehaald wordt door een ophaalwagen kan deze in brand schieten als er een kortsluiting ontstaat in de batterij."

"Toestellen die batterijen bevatten zorgen ook voor redelijk wat problemen in afvalovens en veroorzaken daar ontploffingen."

Statiegeld vragen

"Een tip voor de overheid: als ze statiegeld zouden vragen, gaan gebruikers er in ieder geval heel bewust mee om en zullen ze de e-sigaret eerder naar een verkooppunt brengen, waar ze hun statiegeld terugkrijgen. In elk geval worden de e-sigaretten dan op een correcte en ordelijke manier verzameld."