Veel Belgen gebruiken het, artsen vragen totaalverbod: Volksgezondheidsramp vermijden

bron: AD.nl
door: Redactie
Afbeelding bron: pixabay
Uit een recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat e-sigaretten met nicotine longkanker veroorzaken bij muizen. De onderzoekers concluderen dat de e-sigaret ook zeer schadelijk is voor mensen. In Nederland kunnen artsen al een alarmnummer bellen om de meldingen in kaart te brengen.

Uit een studie van New York University is gebleken dat de blootstelling aan nicotine bij het dampen longkanker veroorzaakt bij muizen. In België zijn ze er al kritisch over maar in Nederland willen ze die e-sigaret voorgoed afschaffen: “Je moet er bloed van ophoesten en er zijn nieuwe afwijkingen geconstateerd aan de longen”, klinkt het.

 

Veel mensen starten met vapen om van hun nicotineverslaving af te geraken. Vaak weten ze niet dat in drie kwart van de e-sigaretten wel nicotine wordt gebruikt. De longartsen in Nederland willen vermijden dat ze een volksgezondheidsramp tegemoet gaan.

 

Muizen

Bij de veertig muizen die werden blootgesteld aan de elektronische sigaret kreeg 22,5% longkanker en 57,5% ontwikkeld een voorstadium van blaaskanker. Het onderzoek liep gedurende 54 weken. Er werden ook muizen onderzocht die werden blootgesteld aan de dampen zonder nicotine. Die muizen ontwikkelde geen enkele vorm van kanker.