Nieuw verbod op komst in verband met vapen

door: STS
Vapen
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Er zit een nieuw verbod aan te komen in België. Dat heeft te maken met wegwerp vapes, die steeds populairder worden bij jongeren.

België gaat het eerste Europese land worden dat de verkoop van wegwerp vapes gaat verbieden. Dat nieuwe verbod is nog niet voor meteen, het zal ingaan vanaf 1 januari 2025. Met deze ingreep wil de overheid voorkomen dat nog meer jongeren aan het vapen of roken gaan.

Met een breed gamma aan smaken zijn de wegwerp vapes immers populair bij de jeugd. "Er is een hele gewiekste, op jongeren gerichte marketing", vertelde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan de VRT. "Het is echt wel bedoeld om jongeren en zelfs kinderen aan het vapen te krijgen."

"Bij een controleactie vorig jaar hebben we vastgesteld dat drie op de vier verkooppunten wegwerp vapes verkochten aan minderjarigen. Wat verboden is."

De verkoop van gewone vapes zal ook na 1 januari 2025 blijven doorgaan. Het kan namelijk een hulpmiddel zijn voor rokers om te stoppen met roken. "We hebben wel beslist dat ze niet meer aangeboden mogen worden met lichtjes en andere zaken om ze aantrekkelijk te maken", aldus Vandenbroucke nog.

Volg Redactie24 nu op Instagram