Cruciale dag voor Delphine Boël en koning Albert: “Dan zal de rechter bevelen om zijn geheime DNA-staal te onthullen”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Noem het de laatste reddingsboei, de stap van koning Albert II om naar het Hof van Cassatie te trekken - ’s lands hoogste rechtscollege. Vangt hij vrijdag bot, en die kans is groot, zal de rechter bevelen om binnenkort zijn geheime DNA-staal te onthullen.

Dan weten we na bijna zeven jaar procederen eindelijk of hij de vader is van Delphine Boël. “Zowel voor de koning, Jacques Boël als Delphine Boël is het een belangrijke dag”, zegt Alain Berenboom, advocaat van de koning.

Op 27 mei 2019 heeft koning Albert een DNA-staal afgestaan. Albert II deed dat “uit respect voor de juridische instelling”, zeiden zijn advocaten in een verklaring. Dat na een beslissing van het Brusselse hof van beroep. Deed de koning dat niet, dan dreigde een dwangsom van vijfduizend euro per dag. “Voor alle duidelijkheid: dat hij zijn DNA-staal heeft afgestaan is geen bekentenis”, zegt zijn advocaat.

Niemand - ook de koning niet - kent de uitkomst van dat DNA-staal. “Het staal zit veilig opgeborgen zolang de procedure in de rechtbank niet definitief is afgelopen”, zegt Berenboom.

Vandaag is een cruciale dag, omdat de hele kwestie na bijna zeven jaar procederen beland is bij het allerhoogste rechtscollege van ons land: het Hof van Cassatie. In een eerste fase heeft Delphine Boël met succes kunnen aantonen dat ze niet de biologische dochter is van Jacques Boël. En heeft ze bekomen dat de koning zijn DNA heeft moeten afstaan.

Deze derde fase is (allicht) de allerlaatste fase. “Voor Albert is het nu echt game over”, zei de advocaat van Boël, Alain De Jonge. De koning hoopt echter de hele procedure terug naar af te sturen. Meer bepaald richting de Franstalige rechtbank van Luik of Bergen, waar dan opnieuw bediscussieerd zal worden of Jacques Boël wel of niet de (juridische) vader is van Delphine. En Delphine te laat kwam met haar vraag tot erkenning.

Als de koning wel bot vangt, zal het Brusselse hof van beroep binnen enkele weken beslissen dat het DNA van de koning gematcht moet worden met dat van Delphine Boël. En krijgt iedereen de biologische waarheid te horen, net waar de dochter van Sybille de Sélys Longchamps al jaren om smacht.