Deze bijzondere methode temt stoute kinderen

bron: Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
In het Vlaamse onderwijs is er een nieuwe techniek in opmars om kinderen met gedragsproblemen aan te pakken. Achter de techniek zit ook een visie: die van de positieve aanpak.

De techniek 'Nieuwe Autoriteit', van de Israëlische psycholoog Haim Omer, bestaat erin kinderen met gedragsproblemen te laten luisteren naar een brief die voorgelezen wordt. Dat gebeurt in het bijzijn van alle klasgenootjes. De brief kan voorgelezen worden door een van de ouders of door de leerkracht.

Via de brief wordt het kind in kwestie geconfronteerd met zijn of haar storend gedrag. "Het is de bedoeling dat de boodschap binnenkomt", zegt Elisabet Campforts van het Brusselse CLB Pieter Brueghel in Het Nieuwsblad.

Positieve boodschap

Zo'n brief wordt altijd op dezelfde manier opgebouwd: eerst is een positieve boodschap voor het kind. Dan wordt er gezegd welk gedrag niet door de beugel kan en wat er moet veranderen. Daarna wordt beschreven wat de ouders en de school zullen doen om het tij te keren. Uiteindelijk wordt de brief afgesloten met een positieve boodschap, zoals "veel succes" of "we gaan er samen voor".