Zelfs voor een borstverkleining ga je best op koopjesjacht

bron: De Morgen/Het Laatste Nieuws
door: Redactie
De kostprijs van een medische ingreep hangt heel sterk af van het ziekenhuis. Voor een borstverkleining betaalt u in het duurste ziekenhuis liefst 27 keer meer dan in het goedkoopste.

De cijfers komen uit een studie van de Christelijke Mutualiteit CM. Het grootste verschil werd vastgesteld bij borstverkleiningen wegens functionele hinder. Dezelfde ingreep in een vergelijkbare tweepersoonskamer kost een patiënt in het AZ Turnhout 103 euro. In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden is dat 2.762 euro.

Ook voor andere ingrepen en voor bevallingen schieten de prijzen alle kanten op. Zo betaal je voor een heupprothese tot 2.000 euro meer in Antwerpen dan in Genk. "Zulke grote verschillen voor eenzelfde operatie zijn niet te verantwoorden", verklaart CM-voorzitter Luc Van Gorp.

 Het verschil in kostprijs zit hem ook niet in het verschil van kamers. We kunnen niet anders dan concluderen dat ziekenhuizen en artsen creatieve manieren zoeken om extra inkomsten te genereren", zegt Van Gorp. "Dat is onwettig. Zulke grote prijsverschillen zijn niet te verantwoorden."