Hoesten en niezen in december is vaak geen verkoudheid

door: Redactie
Afbeelding bron: Pixabay
Het is december, maar voor de natuur lijkt de lente al aangebroken. Met de els en hazelaar die in bloei staan, is ook de hooikoorts aangebroken.

Vijftig jaar geleden was de gemiddelde temperatuur in december 2,9 graden, in 2015 was dat in dezelfde maand 9,9 graden. Dit jaar is het, met een gemiddelde temperatuur van 5,9 graden in december wat minder warm. Maar ook 5,9 graden is genoeg voor de natuur om uit de winterslaap te komen. En dat leidt tot hooikoorts.

De meeste mensen hebben last van de graspollen in mei, maar er zijn verschillende periodes van hooikoorts in het jaar, die samenhangen met verschillende pollen. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de hooikoortspatiënten last heeft van de els- en hazelaarpollen. Zo is hooikoorts in december een feit. Sommige huisartsen weten niet dat de natuur ook in de winter tot bloei komt. Patiënten krijgen te horen dat ze gewoon verkouden zijn, terwijl ze eigenlijk hooikoorts hebben. De klachten zijn dezelfde: tranende ogen, niezen, verkoudheid