KU Leuven pakt uit met absolute primeur voor moslims

door: Redactie
Afbeelding bron: Pixabay
De KU Leuven start in februari als eerste universiteit in België met een opleiding tot imam. Justitieminister Koen Geens (CD&V) wil zo buitenlandse invloed tegen te gaan. Dat weet Het Nieuwsblad.

Belgische moslims die imam willen worden, kunnen daarvoor binnenkort terecht aan de KU Leuven. Die organiseert vanaf februari in samenspraak met de Moslimexecutieve en de federale overheid als eerste in ons land een imamopleiding.

“Zo'n universitaire opleiding was een van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie na de aanslagen van 22 maart 2016 in en rond Brussel”, zegt justitieminister Koen Geens. De minister hoopt met die opleiding naar eigen zeggen “eventuele buitenlandse invloed terug te dringen. Het is van belang dat we weten wat imams in spe studeren.”

De opleiding, deels in het Nederlands en deels in het Arabisch, duurt zes jaar: twee jaar algemeen beschouwende vakken aan de KU Leuven en dan vier jaar theologische vorming bij Afor, een academie voor islamstudies die in overleg met de Moslimexecutieve werd opgericht.

Imans leiden het gebed in de moskeeën. Het is de bedoeling dat zij na het afstuderen erkend worden en ook betaald worden door de overheid.