Gwendolyn Rutten steekt haat niet weg: "Degoutante seksuele roofdieren"

door: STS
Gwendolyn Rutten
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-politica Gwendolyn Rutten heeft in een bericht op Facebook gereageerd op het verkrachtingsschandaal aan de KU Leuven en uitgehaald naar Vlaams minister Zuhal Demir van N-VA.

Demir besliste om de subsidies voor de viering van 600 jaar KU Leuven (in 2025) in te trekken. Ze is van mening dat de universiteit niet gepast reageerde op de verkrachting van een studente door een professor.

"Als vrouw deel ik met haar de afkeer van degoutante seksuele roofdieren die vanuit hun machtspositie vrouwen (of beter gezegd: anderen) tot slachtoffer maken", schrijft Gwendolyn Rutten op Facebook.

"Wat ik echter niet deel, is haar schijnbaar onweerstaanbare drang om legitieme verontwaardiging telkens weer om te zetten in politiek opportunisme. Daar heeft ze haar handelsmerk van gemaakt."

"In een rechtsstaat is het de wetgevende macht die decreten maakt en zijn het volksvertegenwoordigers die de uitvoerende macht controleren. Daarom zeg ik vandaag, mevrouw de minister, dat u met uw insinuaties tegen de KU Leuven uw boekje te buiten gaat."

"Openheid en informatie vragen is één ding, maar uw positie als Vlaams minister gebruiken om een instelling naar eigen goeddunken te veroordelen en zelfs financieel te straffen: dat kan niet in een rechtsstaat. U bent minister van Justitie, niet de verpersoonlijking van vrouwe Justitia."

"De dader is veroordeeld, maar dat is voor u niet genoeg. Ook de universiteit moet eraan. Van extremistische politici die openlijk de rechtsstaat aanvallen, kan je zoiets verwachten. Maar voor democratische parlementsleden en ministers die geacht worden de rechtsstaat te verdedigen, is dit simpelweg onaanvaardbaar."