Bekende Vlaming haalt uit: “Ik begrijp dat zoveel mensen op het Vlaams Belang stemmen”

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Toen comedian met Marokkaanse roots Kamal Kharmach nog een kind was, was zijn grootste droom om de eindejaarsconference op tv te mogen doen. En kijk, dinsdag en woensdag toont Canvas 'Mag ik even?', een jaaroverzicht in de stijl van Geert Hoste, waarin Kharmach zich al lachend zorgen maakt over de politiek.

Uit een peiling van Het Laatste Nieuws en VTM blijkt dat het Vlaams Belang blijft groeien. "Eerlijk gezegd: ik begrijp dat”, reageert Kamal Kharmach in Het Laatste Nieuws. “Heel veel mensen zijn terecht boos op de politiek. Ze willen dat er iets verandert in de samenleving en ze zijn het status quo beu.”

“Op wie kunnen ze stemmen? Er zijn maar twee partijen die lijken te weten waar de gewone man mee bezig is en geloofwaardig zijn als volkspartij: Vlaams Belang en PVDA. En omdat ze nog nooit geregeerd hebben, kunnen die partijen zeggen: 'Wij gaan alles oplossen.' En de mensen willen dat graag geloven, want de andere partijen kunnen ze niet meer geloven."

"Ik vind het ook heel gemakkelijk om alle racisme af te schuiven op Vlaams Belang en haar kiezers. Ten eerste geloof ik niet dat één op de vijf Vlamingen echt racist is. En dom zijn ze ook niet, zoals Karel De Gucht zegt. Als er iets dom is, dan is het die uitspraak van hem.”

“Mensen zijn het terecht beu, en ze hebben als kiezer haast geen andere uitwijkmogelijkheid meer. Moet je dat de mensen verwijten? Moet je dat het Vlaams Belang verwijten? Of moet je dat politici als Karel De Gucht, die jarenlang boven de hoofden van de mensen heen hebben geregeerd, verwijten?"

Institutioneel racisme

"Het racisme van het Vlaams Belang en sommige van haar kiezers is ook niet het racisme waar ik het meeste last van heb gehad. Institutioneel racisme, dat is wat ons het meeste raakt. Geen werk vinden, geen huis vinden, niet uit de armoede raken, gewoon omdat je een andere kleur hebt.”

“En dat institutioneel racisme kan je alle partijen verwijten, behalve het Vlaams Belang, want die hebben nooit mee geregeerd. Die vorm van racisme is de verantwoordelijkheid van álle traditionele partijen, dus ze moeten niet te veel uit de hoogte doen."