Verlamd, gedumpt en vereenzaamd: "Maar ik zal de moed nooit opgeven"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay
De 19-jarige Zion Van den Meersschaut uit Puurs raakte twee jaar geleden verlamd. Hij zit gekluisterd aan zijn rolstoel, maar doet toch nog aan muurklimmen.

In 2017 kreeg Zion in slechte weersomstandigheden een zwaar ongeval met zijn brommer. "Mijn vizier dampte aan. Ik zette het open en zag een geparkeerde auto voor me. Ik kon die nog net ontwijken, maar botste frontaal op een tegenligger. Ik besefte meteen dat ik verlamd was", vertelt Zion in Gazet van Antwerpen.

Zion gaf zijn grote passie, muurklimmen, echter niet op. Dat is mogelijk door een harnas te gebruiken dat arbeiders die op grote hoogte moeten werken, ook gebruiken. "Evident is het niet, want het vergt enorm veel kracht in mijn handen."

Gedumpt via sms

Zion mist wel de kameraden die vroeger ook met een brommer reden. "Die zie ik nog weinig. Mijn vriendin maakte het de dag na het ongeval uit met een sms'je. Ze zag een toekomst met mij niet meer zitten. Ik zie leeftijdsgenoten die een partner vinden en plannen maken. Ik zit vaak thuis. Maar ik geef niet op, ik zal de moed nooit laten zakken", besluit hij het kranteninterview.

Zion is te zien in het Eén-programma '100 dagen'.