Sp.a besliste hier mee over maar twijfelt nu: “Asociale maatregel”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De Vlaamse socialisten zijn niet overtuigd van het nut van de lage-emissiezones in Gent en Antwerpen. Nochtans zitten ze in beide steden mee in de meerderheid.

De lage-emissiezones (LEZ) zijn bedoeld om vervuilende dieselwagens uit het centrum van de twee grootste steden van Vlaanderen te houden. De Standaard schrijft dat de socialistische tegenkanting naar boven kwam in Herent, dat een LEZ plant.

“Een asociale maatregel”, vindt gemeenteraadslid Griet Lissens. “Wie geen geld heeft om een nieuwe wagen te kopen en noodgedwongen met een oudere auto rijdt, betaalt immers de rekening. Op die manier wordt de LEZ een belasting op armoede.”

Geen waardig alternatief voor LEZ

“In ons circulatieplan zijn de gevolgen voor iedereen gelijk zijn”, zegt Gents gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke. “Bij een lage-emissiezone ligt dat anders.” Sp.a is dan ook tegen een uitbreiding van de Gentse LEZ, die nochtans opgenomen is in het bestuursakkoord.

Een jaar geleden verzette de partij zich al tegen een Antwerpse uitbreiding. Sp.a wil dat er eerst fors geïnvesteerd wordt in het openbaar vervoer. Alleen zo zou er een waardig alternatief voor de wagen kunnen komen.